Primele informatii despre calculatoare

Denumirea de „calculator” nu ne mai aduce de mult în minte micul aparat de buzunar care rezolvă calcule matematice mai repede decât putem noi să o facem. Acum denumește ceva mare, puternic, capabil să ne facă viața mai ușoară în mii de moduri. Dar ce este el de fapt?

Deși par oarecum diferite, toate calculatoarele sunt în principiu la fel: o mașină de calcul alcătuită din două părți principale: software [soft-uer] și  hardware [hard-uer].

Pe scurt, hardware-ul este partea tangibilă, pe care o folosim pentru a comunica cu partea logică – software-ul. Cele patru elemente hardware esențiale ale unui computer sunt unitatea centrală, monitorul, mouse-ul [mausul] și tastatura, ele fiind și primele cu care trebuie să ne familiarizăm atunci când învățam să lucrăm cu un computer.

1. Unitatea centrala

Unitatea centrală este, pe scurt, creierul calculatorului. De aici pornesc comenzile și aici sunt procesate informațiile care vor ajunge mai târziu la noi. Sunt mai multe de știut cu privire la această componentă, dar majoritatea sunt lucruri tehnice, așa că pentru început este destul să ținem minte că aici este concentrată toată puterea computerului.  În exterior, pe partea din față a unității  centrale, putem observa trei elemente importante:

 • butonul de start – este cel mai mare buton iar apăsând o dată, scurt, pe el, pornim calculatorul. În anumite cazuri, de exemplu atunci când computerul nu mai răspunde la comenzi, îl putem închide ținând apăsat același buton până când puterea este întreruptă, dar această metodă nu este recomandată.
 • butonul de reset – este un buton  micuț, aflat în apropierea butonului de start. El forțează unitatea centrală să reia de la început instrucțiunile primite, ca și când tocmai ar fi fost aprins calculatorul. Este util atunci când calculatorul nu mai reacționează la nicio comandă
 • CD-rom-ul [si-di-romul] –  Apasand butonul Eject (mic, de obicei dreptunghiular, localizat în partea de sus a unității ), se deschide un compartiment unde putem introduce un CD sau un DVD, fie pentru a citi datele înscrise pe ele, fie pentru a transfera datele din calculator. Acum există metode de stocare a datelor mult mai eficiente și rapide decât un CD, dar despre ele vom vorbi mai târziu.

2. Monitorul

Este una din componentele ce mediază între utilizator și calculator. Monitorul arată ca un televizor și într-un anumit mod, asta și este. Și monitorul are un buton de pornire-oprire – atunci când oprim calculatorul, este recomandat, dar nu obligatoriu, să închidem și monitorul pentru a economisi energie. Căutați simbolul acesta:

Celelate butoane reglează contrastul, luminozitatea și alte setări legate de imagine.

3. Mouse-ul

Este unul dintre cele două dispozitive esențiale cu care vei lucra. Săgetuța pe care o vedem pe ecran se numește cursor și imită mișcările pe care le facem cu mouse-ul. Și mouse-urile diferă de la model la model dar toate au trei elemente principale:

 • click stânga – primul buton, cel din stânga, este butonul de  selecție.  El are două acțiuni: click stânga și dublu-click.
 • click dreapta –  butonul din dreapta deschide un meniu ale cărui opțiuni sunt dependente de context.
 •  rotiță (scroll-wheel) – mouse-urile mai vechi aveau un alt buton in mijloc, dar cu timpul acesta a fost inlocuit de o rotiță cu  ajutorul căreia derulăm paginile.

4. Tastatura

Sunt sigur că sunteți familiarizați cu sistemul QWERTY, același folosit și la mașinile de scris, dar tastaturile calculatorului sunt mai complexe, și poate mai complicate, așa că am rezervat un articol separat pentru a va arăta la ce folosește fiecare tastă, ce combinații de taste există și ce efect au.

 

 

După cum am mai spus, aceste patru elemente sunt esențiale pentru a putea folosi eficient un calculator. Lista tuturor componentelor hardware este mult mai lungă așa că o să le mai enumăr doar pe acelea care merită reținute:

 • Boxe – este simplu: boxele transmit sunetul din calculator.  De exemplu, dacă nu avem boxele conectate la calculator nu putem asculta muzică, dar în lipsa acestora putem folosi o pereche de căști pe care le conectăm în mod asemănător.


 • Imprimantă –  cu ajutorul unei imprimante putem transfera documentele electronice pe hârtie (să le listăm, adică), putem scana sau copia desene, documente, fotografii. Unele imprimante au și fax încorporat.

 • Cameră web  –  dacă dorim să purtăm o conversație cu cineva prin intermediul internetului, o cameră web este utilă, dar nu absolut necesară – dacă avem una, interlocutorul ne poate vedea, dar noi nu îl vedem decât dacă deține și el o cameră web.

 • Microfon –  spre deosebire de camera web, un microfon este important dacă vrem să avem o conversație autentică cu cineva – doar cu ajutorul unui microfon interlocutorul ne poate auzi. Unele camere web au microfon încorporat.

Reclame
Etichetat , , , ,

Un gând despre „Primele informatii despre calculatoare

 1. Anka spune:

  Pe vremea cand inca eram la inceput si urma sa-mi primesc primul meu comp ce ma holbam si incercam sa pricep cate ceva din toatea astea care pe unde vin si cum se instaleaza … acum ce floare la ureche mi se par …

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: